21 Kasım 2024
  • Ankara14°C
  • İstanbul6°C
  • Bursa8°C
  • Antalya15°C
  • İzmir19°C
BİTKİ ANSİKLOPEDİSİ

GÖZLÜKOTU NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?

2.jpg

 

Diğer İsimleri : Gözotu, Euphrasia officinalis 

Botanik Bilgi : Sıracagiller familyasındandır. Meralarda ve çimenliklerde ormanların seyrek yerlerinde ve fundalıklarda yetişir. 5-20 cm. boylanabilirler. Çiçekleri alt ve üst yaprakları olmak üzere ikiye ayrılır. Yaprakları karşılıklı bir sonraki ile çapraz, yumurta şeklinde ve kenarları derin dişli ve de koyu yeşil renktedir. Yaz ortasından sonbaharın sonuna kadar çok sayıda açan mor ya da sarı lekeli beyaz küçük çiçekleri vardır. Bitki, döktüğü tohumlarıyla çoğalır.

 

 

Toplama Şekli : Göz otu Haziran’dan Ekim sonuna kadar yerden 5 cm yukarıdan kesilerek toplanır, demeti yapılır, güneşli ve havalı bir yerde kurutulur.

 

Çayının Faydaları : 

Gözlerdeki batma hissini ve ışığa karşı aşırı duyarlılığı yok eder.

Gözlerdeki akut ve kronik yangıları, göz yorulması ve benzeri rahatsızlıkları iyileştirir.

Saman nezlesi, soğuk algınlığı, öksürük ve boğaz ağrılarına iyi gelir.

Sinüzite karşı etkilidir.

Kullanım Şekli : 1 tatlı kaşığı kurumuş ot karışımı üzerine 1 bardak kaynar su dökülerek 5-10 dakika demlendirilip çay hazırlanır. Günde üç kez birer bardak tüketilir.

Gözlere dıştan kompres uygulamanın faydaları :

Konjoktivitis (gözkapaklarının iç yüzeyi iltihabı) ve blefarit’te (gözkapaklarının kenar bölümleri iltihabı) iyileştirici etkisi vardır.

Kullanım Şekli :  1 tatlı kaşığı kurumuş gözlükotu karışımı yarım litre suya konulup 10 dakika süreyle kaynatılarak ağır ağır soğutulur. Hazırlanmış olan dekoksiyona pamuk batırılır, suyu hafifçe sıkılıp gözün üzerine konulur. Pamuk dekoksiyonla ıslatılarak gün içinde bir kaç defa 15'er dakika uygulanmalıdır.

Lapasının Faydaları :

Gözlükotu ciltteki yaraların iyileştirilmesinde etkilidir.

Kullanım Şekli : Bitkinin azeyken ezilmek suretiyle lapası çıkartılır yaraların üzerine konur.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.