• BIST 9910.61
  • Altın 3062.553
  • Dolar 35.4023
  • Euro 36.2886
  • Ankara 0 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 14 °C

Uygulama kolaylığı sağlayacak tek fiyat kitapçığı neden yok?

Medikal Muhasebe Köşesi

Özel sağlık hizmet sunucuları SGK anlaşmaları olmadan önce diğer kurumlu hastalarına aktif olarak hizmet verdiği yıllar aklımıza geliyor, TTB'nin kitapçığı üzerinden sözleşme imzalar ve bunun üzerinden kurumlu hastaların fiyat politikası sürdürülürdü.

Bunun devam ettiği yıllarda ise Maliye Bakanlığının kendi fiyat kitapçığı olan BUT (Bütçe Uygulama Tebliği) resmi sağlık hizmet sunucularında uygulanmaktayken,

Sağlıktaki değişim ve dönüşüm politikaları sonrası Devlet Memuru ve Emekli sandığı hastalarına özel sağlık hizmet sunuları ile başlayan süreç, 2006 yılından sonra SSK mensubu hastalarında özel sağlık hizmet sunucularına başvuru kolaylığı getirilmesiyle birlikte BUT kitapçığını da aktif kullanılmaya başladık.

Özel sağlık hizmet sunucuları verilen sağlık hizmetlerini SGK'ya dijital ortamda fatura edebilmemiz için BUT kitapçığına özel WELF adında programla tanıştı, daha sonra BUT kitapçığı SUT kitapçığı olarak değişmesiyle birlikte dijital fatura kayıt sisteminin adı da MEDULA olarak yeni bir versiyon halinde kullanıma açıldı.

Sağlık hizmet sunucuları TTB kitapçığı 2006-2008-2010 değişikliklerinin ardından 2015 Nisan ayında tamamen uygulama koyulması beklenen TTB-HUV ile tanıştı, az oranla bir kısım özel sigorta ve bankalar bu kitapçığı kullanmaya da başlasa da tamamı maalesef bunu kullanmaya başlamadı.

TTB'nin kitapçığındaki değişiklikler devam ettiği gibi SUT'un kitapçığındaki hizmet ve fiyat değişiklikleri de hızla devam ediyor. Kendi merkezinizin cari fiyatları, sağlık turizmi fiyat politikalarına yönelik fiyatlandırmalar derken sektör ve otomasyonlar yoğun bir çözüm arayışıyla mücadeleye devam etti ve ediyor diyebiliriz.

Özel sağlık hizmet sunucularıyla anlaşma yapmak isteyen kurumlar (SGK hariç) neredeyse 2008 yılından beridir genel olarak değişmeyen SUT fiyat kitapçığı üzerinden anlaşma yapmak istemeleri bir yandan, TTB'nin 2008-2010 kitapçığıyla devam eden kurumlar bir yandan, TTB-HUV 2015 uygulamasına kısmen geçen kurumlar bir yandan derken farklı farklı fiyat politikalarını sağlamaya çalışan özel sağlık hizmet sunucularının bu sistemi başarılı bir şekilde sürdürdükleri için tebrik etmek lazım.

Biz başarılı ve gelişmekte olan bir ülkeyiz, ülkemizde tek fiyat politikasının olması sağlık hizmet sunucularına daha büyük katkılar sağlayacaktır. Fiyat kitapçıklarına yönelik farklı sesler ve farklı uygulamalar bizlere her zaman kaybettirecektir düşüncesindeyim.

Ülkemizde farklı farklı fiyat kitapçıklarının olmasındansa, tek fiyat kitapçığı üzerinden farklı oranlarda kurum anlaşmalarının olmasını isteyen sağlık hizmet sunucularının yüksek orada olacağını düşünüyorum, konuya birde bu şekilde bakılmasını rica ediyorum.

Saygılarımla.

Kadir Öz
Sağlık Aktüel Eğitmeni
Medikal Muhasebe Müdürü

Bu yazı toplam 15660 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim