• BIST 9672.75
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 9 °C

Toplum Sağlığı Merkezinden Üniversite Hastanesine geçici görevlendirme

Sizden Gelenler

Sonunda bunu da gördük.

Toplum Sağlığı Merkezinden Üniversite Hastanesine geçici görevlendirme yapıldı!

TSM’de görev yapan sağlık çalışanları hastane acillerine, yazlık nöbet birimlerine, izinli olan aile hekimleri yerine, askerlik şubeleri ve kıta hekimliği gibi bir diz yere geçici görevlendirilmeleri yapılırdı. Geçici göreve gitmedikleri bir Üniversite hastanesi kalmıştı, sonunda bunu da gördük.

Bilindiği gibi 9 Eylül Üniversite hastanesinden çalışma şartlarını ağır bulan, daha az maaş aldıklarını gerekçe gösteren ve sözleşmeli çalışan çok sayıda hemşire istifa etmişti. İstifa eden hemşireler KPSS'den yeterli puan alarak Kamu hastanelerine ve diğer kurumlara geçmişlerdi. Bu nedenden dolayı özellikle Dokuz Eylül Üniversite Hastanesinde özellikle Çocuk, Yoğun bakım, Acil servis ve diğer birçok birimde hemşire eksikliği nedeniyle sıkıntılar yaşanmaya başlanmıştı.

İlk önce İzmir Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Ali Tombaş imzası ile Toplum Sağlığı Merkezlerinde görev yapan ve 25 meslek yılını dolduran 7 Ebe 3 Hemşire Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesine geçici görevlendirmeleri yapıldı.

Böylece Dokuz Eylül Üniversite Hastanesi Çocuk, Yoğun bakım, Acil servis gibi özellikli birimlerin hemşire eksikliği hastanede görev yapmayan Toplum Sağlığı Merkezinde çalışan 25 meslek yılını doldurmuş ebelerin geçici görevlendirilmesi ile giderilmeye çalışıldı. Ancak konunun kamuoyuna yansıması ve çalışanların neler oluyor tepkisi üzerine zorunlu geçici görevlendirme yerine ‘’İlimiz Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesinde ihtiyaca binaen görevlendirilmek üzere gönüllü ebe, hemşireler Toplum Sağlığı Merkezine bilgi vermeleri’’ istenerek gönüllü! hale getirilmeye çalışıldı.

Toplum Sağlığı Merkezlerinin görev, yetki, çalışma usul ve esaslarında üniversitelerle işbirliğinde Halk Sağlığı ve Sağlıkla ilgili araştırma, proje çalışmaları, personel eğitimi, mezuniyet öncesi öğrencilerin Toplum Sağlığı Merkezine katılımına destek verilmektedir. Yani Toplum Sağlığı Merkezlerinin çalışma usul ve esaslarında üniversitelerin özellikli birimlerinin hemşire eksikliğinin giderilmesi yoktur.

Sağlık otoritesinin yapması gereken üniversite hastanelerinde görev yapan hemşirelerin çalışma koşulları üzerine düşünmeleri ve neden istifa edildiğini araştırmalarıdır. Üniversite hastanelerindeki hemşire eksikliği hastanede görev yapmayan Toplum Sağlığı Merkezinde çalışan ebe ve hemşirelerin geçici görevlendirilmeleri ile çözülemez.

Menderes Nöbet Birimi dağıtıldı yerine vardiya sistemi ile esnek çalışma getirildi.

Yine bir süre önce Menderes Toplum Sağlığı bünyesinde hizmet veren Menderes Merkez Nöbet Ekibi Birimi herhangi bir gerekçe gösterilmeden Ali Tombaş imzası ile dağıtılmış burada görev yapan hekimler başka birime görevlendirilmişti. TSM’ye bağlı nöbet birimi hangi ihtiyaçtan kaynaklandığı belli olmayan bir kararla esnek ve vardiya çalışma sistemine geçilmiştir. Menderesteki vardiya çalışma sistemine İzmir’in tüm ilçelerindeki (Uzak ilçeler dahil)TSM’lerde görev yapan ve 25 meslek yılını dolduran hekimlerin geçici görevlendirilmeleri yapılırken bir vardiya nöbet listesi en az 15 defa değiştirilerek bu konuda ne kadar başarılı! Olduklarını göstermişlerdir.

İzmir Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Ali Tombaş imzası ile 25 meslek yılını doldurmuş hekim, ebe ve hemşirelere dayatılan geçici görev uygulamaları sağlık çalışanlarını emekliliğe zorlanmak anlamına gelmektedir.

Geçici görevlendirmeler yaşanan sorunları çözmez

Geçici görevlendirmeler iş stresini artırmakta, iş doyumunu yitirilmesine neden olmakta ve tükenme noktasındaki hekimlerin ve sağlık çalışanlarının iş hayatlarını daha da çekilmez hale getirerek yılgınlık ve mutsuzluk yaratmaktadır

Hekimleri ve sağlık çalışanlarını rencide ederek, emrivakiyle hürmetsiz davranarak ve mutsuz ederek, sağlık hizmetlerini sağlıklı bir biçimde yürütmek mümkün değildir!

Dr Ergün DEMİR
İzmir Tabip Odası Hekim Meclis Üyesi

Bu yazı toplam 22767 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim