• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 19 °C

Tıp merkezleri yönetmelik taslağında öngörülen değişiklikler

Sizden Gelenler

Bir çok tıp merkezinin gözü yayımlanması beklenen yeni yönetmelikte. Çoğu tıp merkezinin faaliyetine devam edip edemeyeceği ve edecekse hangi koşullarda devam edeceği bu yeni yönetmelikte belli olacak. Elbette yeni düzenlemenin ne getirip götüreceği Resmi Gazetede yayımlanınca kesinlik kazanacak. Zira yönetmeliklerin ve tüzüklerin hazırlanması süreci kanunlar gibi şeffaf değil. İlgililerin bu konuda gelişmeleri izlemelerine imkan tanıyan bir düzenleme mevcut değil. Ancak yönetmeliklerin hazırlanması süreci genelde bir taslak metin baz alınarak ürütülüyor. Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte değişikliğe giden yeni yönetmeliğe esas teşkil edecek yönetmelik taslağının çerçevesi de aşağı yukarı belli oldu. Henüz resmiyet kazanmayan yönetmelik değişiklik taslağıyla getirilen yeni düzenlemeler, bazı ilaveler olması ihtimali de bulunmakla beraber, genel hatlarıyla şöyle:

Yönetmeliğe uyum süreci uzayacak

Halihazırda, önceki yönetmeliğe göre faaliyet gösteren tıp merkezlerinin, 31.12.2013 tarihine kadar  15.02.2008 tarihli yeni Yönetmelik hükümlerine göre ruhsat almaları gerekiyor. Merkezlerin en büyük beklentisi bu sürenin uzatılması. Taslak Yönetmelik metninde, süre konusunda koşullu esnekliğe gidilmesi öngörülüyor. Taslağa göre, mevcut merkezler Yönetmeliğe uyum sağlayacaklarını yazılı olarak taahhüt ederlerse, kendilerine en geç bir yıl içerisinde ön izin almaları ve ön izin tarihinden itibaren en geç iki yıl içerisinde ruhsat almaları için  ek süre verilecek ve merkezler bu süre içerisinde mevcut binalarında faaliyetlerine devam edebilecek. Özetle üç yıllık bir koşullu süre uzatımı söz konusu olacak. 

Tıp merkezlerinde otopark zorunluluğu kalkıyor

Tıp merkezleri için getirilen bina ve fiziki mekan şartları arasında en ciddi sorunlardan birisi Otopark Yönetmeliğine uyum sorunu. Taslak bu hususta da bir yumuşama öngörüyor. Düşünülen yeni düzenlemeye göre, tıp merkezlerinde hasta ve hasta yakınları ile sağlık kuruluşu çalışanları için gerekli otopark hizmeti, kuruluşa en fazla 250 metre mesafede bir otopark sağlamak suretiyle verilebilecek. Hatta bu konuda belirtilen mesafenin biraz daha uzatılması da ihtimal dahilinde.

Tıp merkezlerine müstakil bina zorunluluğu kalkıyor

Mevcut düzenlemede, tıp merkezleri, ahşap olmamak kaydıyla, sadece müstakil binalarda kurulabiliyordu. Yeni Yönetmelikte,  tıp merkezleri için ahşap olmayan ve yapı kullanma izin belgesi olan binalarda açılma şartı devam edecek ancak, tıp merkezleri  müstakil binaların yanı sıra  bina girişinden itibaren tüm bölümleri bütünlük arzeden ve tüm katları tıp merkezince kullanılan, binanın müstakil girişli bloklarında da kurulabilecek. Özetle site şeklinde yapılanmış toplu yapılarda bir blokta veya binada tıp merkezi kurulabilecek.

Cerrahi olmayan merkezlerde asansör şartı kalkıyor

Taslak metnine göre, cerrahi uygulama yapmayacak tıp merkezlerinde sedye asansörü zorunluluğu da kaldırılıyor. Bunun yerine, hastanın tekerlekli sandalye ile taşınmasını temin edecek  şekilde TSE standartlarına uygun bir adet tekerlekli sandalye asansörü olması yeterli sayılıyor.

Tıp merkezi sahipliğinde doktor olma şartı kalkıyor

Mevcut düzenlemede tıp merkezleri, sadece mesleğini serbest icra etme hak ve yetkisi olan hekimler veya hekim ortaklıkları  tarafından açılabiliyor. Yeni düzenlemede, bu kural değişiyor ve tıp merkezlerinin gerçek kişiler veya özel hukuk tüzel kişilerince açılabileceği hükmü getiriliyor. Poliklinikler için hekim ve hekim ortaklıklarınca açılabilme şartında ise herhangi bir değişiklik öngörülmüyor.

Bu yeni uygulama ile tıp merkezi sahiplerinin vefatı halinde, mirasçıların merkezin faaliyetini devam ettirebilme koşullarını belirleyen kuralların da bir anlamı kalmadı. Zira, bu kurallar mirasçıların hekim olmaması ihtimalinde anlam kazanıyordu. Tıp merkezine sahip olabilme hakkının hekim olmayanlara tanınması ile bu hükümler de boşlukta kalacağı için taslakta bu kurallar da yürürlükten kaldırılıyor.

Merdiven ve koridorlar

Mevcut Yönetmelikte, tıp merkezlerindeki merdivenlerin rıht yüksekliğinin 16-18 cm. basamak genişliğinin 30-33 cm ve merdiven ve sahanlık ölçüsünün en az 130 cm olması gerekiyor. Yeni Yönetmelikte rıht yüksekliği ve basamak genişliği şartının kaldırılması ve sahanlık ölçüsünün en az 120 cm ye indirilmesi öngörülüyor. 

Merkez isterse teknik inceleme ekibine tabip odaları da dahil edilebilecek

Taslağa göre, merkezlerin denetlenmeleri, değerlendirilmeleri ve kapatılmaları ile ilgili tavsiye kararları almak üzere oluşturulan Teknik İnceleme Ekibine, ilgili kuruluşun talebi olursa, tabip odası temsilcisi ve sağlık kuruluşları alanında faaliyet gösteren derneklerden bir temsilci yer alabilecek. Başlangıçta bu heyete sadece Dernek temsilcisi dahil edilmişti. Bunun üzerine bir davada Danıştay “neden tabip odası temsilcisi yok” dedi. Bakanlık da zorunlu olarak tabip odalarını da heyete dahil ediyor.

Özetle taslakta yer alan değişiklikler böyle. Yukarıda da değindiğimiz gibi bunlara yenileri de eklenebilir. Uygulamanın tıp merkezlerini ne ölçüde memnun edeceğini zaman içinde değerlendirebileceğiz.

Dr. Erkin GÖÇMEN

Tıp Doktoru-Hukukçu

Bu yazı toplam 14301 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim