• BIST 9549.89
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 19 °C

Tam Gün Yasası esnek çalışma sistemiyle bağdaşıyor mu?

Prof.Dr. Paşa Göktaş

ESNEK ÇALIŞMA SİSTEMİ ZORUNLULUK TAŞIYOR
ANCAK TAM GÜN YASASI BUNUNLA BAĞDAŞIYOR MU? 

ESNEK ÇALIŞMA SİSTEMİNİN ZORUNLULUK TAŞIDIĞINDA KUŞKU YOK 

Son dönemde birçok uzman, Türkiye için esnek çalışma sisteminin gerekli ve zorunlu olduğunu belirtiyorlar. Kadınların daha fazla iş yaşamına katılabilmesi, emeklilerin iş yaşamını sürdürebilmesi, Türkiye’nin üretim açığını giderebilmesi için çalışma yaşamında esnek çalışma modellerinin gerekli olduğunu belirtiyorlar. 

Türkiye’nin İşgücü Yaşamı OECD’nin En Katısı 

Uzmanlar sık sık, Türkiye’de işgücü kurallarının OECD’nin en katısı olduğunu belirtiyorlar. Ve bu yasaların esnetilmesi ve uluslar arası normlara uygun hale getirilmesini öneriyorlar. Bu katı kurallar nedeniyle, yabancı firmaların Türkiye’ye gelmeye sıcak bakmadığını belirtiyorlar. 

Türkiye OECD’nin en kalkınmış, en refah ülkesi değil, hatta sonlarda. Ancak, işgücü kuralları yönünden en katı ve popülist olanı. Bu da ilginç bir tezat deniliyor. 

Türkiye’nin Firmaları Neden Büyüyemiyor? 

Dikkat edilirse, Türkiye’nin firmaları fazla büyüyemiyor. Uluslararası firmalarla kıyaslandığı zaman, Türk firmaları halen çok cüce kalıyorlar. Uzmanlar, bunun nedenini de Türkiye’de karlılığın az olması yanında, işgücü kurallarının çok katı ve firmaların sermaye birikimi sağlamasına olanak tanımayan yapıda olmasına bağlıyorlar. 

Örneğin, yine yabancı inceleme kuruluşlarının belirttiğine göre, şu anda Türkiye’de mevcut firmaların tamamı kıdem tazminatlarını ödemeye kalksa, firmaların % 80’den fazlası iflas ediyor. Çünkü böyle bir karlılıkları ve birikimleri oluşamıyor. 

Çözüm Konusunda Arayışlar Olması Doğaldır 

Bu konu popülist söylemlerle ve hamasi nutuklarla çözülecek bir konu değil. Yöneticilik yapanlar ve özellikle de küçük, orta ya da büyük boyutlu bir özel işletmenin sorumluluğunu yürütenler, konunun ne kadar ağır bir problem niteliğinde olduğunu biliyorlar ve çözüm bekliyorlar. 

Bu nedenle de konu, sık sık gündeme geliyor.           

TAM GÜN YASASI BU ANLAYIŞLA BAĞDAŞIYOR MU? 

Esnek çalışma sisteminin Türkiye için gereklilik ve hatta zorunluluk taşıdığı konusunda neredeyse bu konuda görüş üreten uzmanların çok büyük çoğunluğu hemfikir olmuş durumdadır. 

Aklın yolu birdir diyelim. Ortak akıl bu konuda doğru yolu buluyor görünüyor. 

Ya Tam Gün Yasası? Tam Gün yasası bu anlayışın neresinde duruyor? 

Biz söyleyelim. Tam Gün Yasası’nın bu anlayışla uzaktan yakından ilgisi yok. 

Tam Gün Yasası, o kadar uyarıya rağmen, giden Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın nedendir bilinmez inatla, kimseyi dinlemeden, torbaya attırarak bir gecede çıkarttırdığı bir yasa. Eminiz, bu yasaya oy veren milletvekilleri bile yasanın neler içerdiğini bilmiyorlar. 

Akla mantığa aykırı beton gibi, kazık gibi bir yasa. 

Örneğin, bir doktor istese bile saat 17.00’den sonra doktorluk faaliyeti gösteremiyor. Çalışmak istese çalışamıyor. Batı ülkelerinde deneyimli doktorlar nişan verilerek 80 yaşlarında gururla ameliyat yönetirlerken, Türkiye’de 65 yaşı geçen doktorların çalışması neredeyse yasaklanıyor ve çöplüğe gönderiliyorlar. 

Açıkçası, çalışmayı yasaklayan ve Türkiye’ye zararlı, akla mantığa ziyan bir yasa.     

Yargı Kuruluşlarının İptaline Rağmen Yine Getiriliyor 

Zaten, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay gibi yargı kuruluşları çıkarılan Tam Gün yasasının ve buna ilişkin yönetmeliklerin birçok maddesini hukuka ve çalışma ilkelerine aykırı bularak iptal ettiler. 

Nedense, Sağlık Bakanlığı’nda Recep Akdağ’dan artakalan ekibin Tam Gün takıntısı bitmiyor. Muhtemelen, yeni Sağlık Bakanı’nı da yanılgıya sürüklüyorlar ki, yeni Bakan Sayın Müezzinoğlu da ikide bir “Meclisin açılışında ikinci sıradaki yasa Tam Gün Yasası” diyor. 

Emin misiniz Sayın Bakan? Bu bir şaka olmasın. 

İyi incelediniz mi? Yoksa diliniz mi sürçüyor?           

ŞU SORULARIN YANITINI VEREBİLİR MİSİNİZ? 

1. Yargı Kuruluşlarının Kararlarından Haberiniz Var mı? 

Çoğu maddesi Anayasa, çalışma özgürlüğü ve insan haklarına aykırı bulundu daha önceki Tam Gün isimli “Yasa”nın. Yenisi de pek farklı görünmüyor. Hukuka aykırı hükümleri tekrardan getirmekte neden böyle ısrarlısınız? Ya da farkında mısınız Sayın Bakan? 

2. Esnek Çalışma Sistemiyle Bu Yasanın Zıtlığının Farkında mısınız? 

Türkiye’de uzmanlar bas bas bağırıyorlar. Türkiye’ye esnek çalışma sistemi gerekli diye. Baştan sona yasaklarla, kısıtlamalarla, çalışma özgürlüğünü sınırlayan ve demokrasinin “d” sinden uzak anlayışıyla beton gibi bir yasa olan Tam Gün isimli acayip yasanın Türkiye’nin gereksinimleriyle taban tabana zıt olduğunun ve esnek çalışma sistemi ile bağdaşır yanının olmadığının farkında mısınız? 

Kim sizi yanıltıyor Sayın Bakan?           

3. Tam Gün Yasası İle Kamu Sağlık Giderlerinin Füze Gibi Yükseldiğinin Farkında mısınız? 

Mevcut yönetim süreci içinde, Türkiye’nin kamu sağlık giderleri 10 milyar TL’nin altından 70 milyar TL’lere geldi dayandı. Giderler, Tam Gün Yasası’ndan sonra füze gibi yükseldi. 

Bu yasanın Türkiye bütçesine verdiği zararın ve halkın parasının çarçur edilmesine yaptığı katkının farkında mısınız Sayın Bakan? 

Bir süre önce dediniz ki “Elhamdülillah paramız var. 70’i veren Türkiye 80’i de, 90’ı da verir” 

Ciddi olamazsınız Sayın Bakan. Uluslararası iklimin bu derece kırılgan olduğu, para bulmanın bu derece zor hale geldiği, Türkiye’nin açıklarını kapatmasının giderek zorlaştığı ve dünyanın en kırılgan ülkesi ilan edildiği bir ortamda, bu kadar kolay ve sorunu hafife alır biçimde konuşamazsınız. Konuşursanız da uzmanlarca ciddiye alınmazsınız. 

Daha fazla özen ve dikkat Sayın Bakan. Paranın başında oturan siz değilsiniz. Sorun bakalım paranın başında oturanlara. Onlar sizin kadar rahatlar mı? Ya da diken üzerinde oturduklarını mı söyleyecekler? 

SONUÇ 

1) ESNEK ÇALIŞMA SİSTEMİ SAĞLIK ALANI İÇİN DE GEREKLİDİR. 

2) TAM GÜN YASASI, ESNEK ÇALIŞMA SİSTEMİ İLE BAĞDAŞMAYAN, TABAN TABANA ZIT, AKIL DIŞI BİR YASADIR. 

3) TAM GÜN YASASI YERİNE ESNEK ÇLAIŞMA KURALLARININ SAĞLIK ALANINA UYGULANMASI, KAMU SAĞLIK GİDERLERİNİ AZALTACAK VE DEVLETİ RAHATLATACAKTIR. 

4) SAĞLIK ALANININ DA DEMOKRASİYE GEREKSİNİMİ VARDIR. KATI VE TOTALİTER UYGULAMALARDAN VAZGEÇİLMELİDİR. YARGI KARARLARINA SAYGI GÖSTERİLMELİDİR. 

5) ÇOĞU KİŞİ, BU GİRİŞİMLERİN BAZI GRUPLARIN LEHİNE RANT AMAÇLI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYOR. BU SÖYLENTİLERE MALZEME OLUNMAMALIDIR. 

6) SAĞLIK BAKANLIĞI TARAFSIZ VE OBJEKTİF OLMALIDIR 

 

Prof. Dr. Paşa Göktaş
[email protected]

Bu yazı toplam 5318 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim