• BIST 9916.22
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 11 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 12 °C

SGK, Özel sağlık işletmeleri için ''PAKET FİYATTA''maliyet hesabını düşü

Sizden Gelenler

SGK, Özel sağlık işletmeleri için ''PAKET FİYATTA''maliyet hesabını düşürmenin yolunu buldu

SGK, Özel sağlık işletmeleri için ‘’PAKET FİYATTA’’maliyet hesabını düşürmenin yolunu buldu. Ameliyatlarda ve girişimsel tıbbi işlemlerde ’TEKRAR KULLANILMAMASI GEREKEN TIBBİ MALZEMELERİ’  defaten denetimsiz kullanabilmenin yolunu açarak halkın sağlığını tehlikeye atmaktadır.

 

SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNUN TASARRUF ÖNLEMLERİ

                                                    SAĞLIĞIMIZI TEHDİT ETMEYE DEVAM EDİYOR!

 

 Sosyal Güvenlik Kurumu, özel sağlık kuruluşlarından aldığı sağlık hizmetinin bedelini arttırmamak için ‘tekrar kullanılmaması gereken tıbbi malzemelerin’ yeniden kullanılmasının yolunu açtı.

 Özel sağlık hizmet sunucuları ile yapılan sağlık hizmeti satın alım sözleşmesinde gerçekleştirilen bir değişiklikle özel hastaneler ile vakıf üniversite hastanelerinde ‘tekrar kullanılmaması gereken tıbbi malzemelerin’ yeniden kullanımının saptanması halinde verilen cezalar kaldırıldı. Böylece bu malzemelerin sağlığı tehdit edecek şekilde çok defa kullanılmasının yolu resmen açılmış oldu.

 

 SAĞLIKTA ÖNCELİK  NEDİR!...

Önce hastana zarar vermemek mi? Yoksa işletmenin karını artırmak mıdır?

 

 SGK, özel sağlık hizmet sunucularından sağlık hizmeti satın alım sözleşmesindeyer alan uygulanacak cezai şartlar 11.1.11.Maddesinde ‘’ Sağlık Bakanlığı veya Kurum mevzuatıyla ’tekrar kullanılmaması gereken tıbbi malzeme’ olarak belirlenmiş olan malzemelerin, tekrar kullanımı halinde bedelleri ödenmez ve her bir kullanım için 10.000 TL cezai şart uygulanır ve tespit edilen filler açıkça belirtilmek suretiyle sağlık hizmet sunucusuna tebliğ edilir.’’ hükmü  SGK tarafından yayımlanan zeyilname ile sözleşme metninden çıkarılmıştır. Böylece tekrar kullanılmaması gereken tıbbi malzemelerin özel hastaneler ve vakıf üniversite hastaneleri tarafından çok defa kullanılmasının önü açılmış olmaktadır.

SGK’nun ‘paket işlemler’ ve onlar için belirlenmiş  ‘paket fiyatları’ sağlık uygulama tebliğinde ilan edilmektedir. Toplam maliyet,‘paket fiyatı’ aşmaya başladığında hastaneler bu paket maliyetini azaltabilmek için çeşitli yollar denemektedirler. Kullanılan malzemelerin içinden yeniden sterilize edilebilenleri ikinci kez kullanma yoluna giderek maliyeti azaltmaya çalışmak da bu yollardan biridir. Malzemelerin yeniden kullanılması enfeksiyon riski taşımakla birlikte gelişmiş sterilizasyon birimi bulunan merkezlerde uygun koşullarda sterilize edilmiş malzemenin ikinci kez kullanımı önemli ölçüde tasarruf da sağlamaktadır. Bu uygulama, sağlık işletmelerine maliyetlerini büyük ölçüde azaltıp daha çok kar etme olanağı verebilmektedir.            

‘Tekrar kullanılmaması gereken ’   tek kullanımlık tıbbi ürünlerin yaygın kullanım alanları;

Kardiyolojide Anjiyografi – Anjiyoplasti  uygulamalarında, Göz ameliyatlarında , Laparaskobik cerrahide ve Girişimsel radyolojide .v.s.tek kullanımlık tıbbi ürünler sık kullanılmaktadır.

 

  KARLAR SAĞLIK İŞLETMELERİNE, ZARARLAR HEKİMLERE FATURA EDİLİYOR

 Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü tıbbi cihazların sterilizasyonu (2011/7) Genelgesinde;‘’Üreticinin, tek kullanım için sağlık garantisi ile piyasaya sunduğu malzemenin, mükerrer rutin sterilizasyon işlemi uygulanmış olsa bile, tıbbi malzemenin yapısından kaynaklı sebeplerle ideal sterilizasyonun sağlanamadığı bilinmekte ve bunun yanında tıbbi malzemenin fonksiyonel, fiziksel ve kimyasal özelliklerinin aynen korunduğu  garanti edilememektedir. Tıbbi malzemenin tek kullanımlık olanlarının kullanım kılavuzuna aykırı olarak tekrar steril edilerek kullanılması durumunda ise ortaya çıkabilecek her türlü olumsuz durum karşısında tüm sorumluluğun ilgili hekim ve idare üzerinde olacağı açıktır. Dolayısıyla tek kullanımlık olarak üretilen tıbbi malzemelerin kullanım kılavuzuna aykırı olarak kesinlikle birden fazla kullanımı yoluna gidilmemelidir’’ denmektedir.

  Tek kullanımlık tıbbi malzemelerin yeniden sterilizasyonu ve tekrar kullanımı ile oluşabilecek riskler de böylece hasta ve hekim tarafından üstlenilmiş olmaktadır. Bu konuda son dönemde yaşanan örneklerden biri de İzmir’ deki bir hastanede bir dizi katarakt ameliyatından sonra gelişen endoftalmi’ye bağlı hastaların görme yitilerini kaybetmeleridir.

 GÖZLERİ KÖR EDEN SİSTEM                                               

10.01.2011 tarihinde İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi göz ameliyathanesinde gerçekleştirilen katarakt ameliyatları sonucu endoftalmi geliştiğinin anlaşılması üzerine Sağlık Bakanlığı müfettişleri ve Bilim Kurulunun hazırladığı bilirkişi raporunda şunlar ifade edilmektedir: ‘’Tüm hastalarda tubing setinin ve Fako cihazı elciğinin (handpiece)ortak kullanılmasının enfeksiyonun gelişmesinde risk faktörü olmasından dolayı, Fako cerrahisi sırasında göz içine doğrudan giren ve elle tutulan cerrahi alet oldukları için her hastada yeniden sterilize edilmiş bir elçik ve uç kullanılması gereklidir. Fakotubing setinin de her hastada değiştirilmesi ideal koşuldur. Söz konusu ameliyatlarda ise sekiz hasta için tek bir tubing seti ve elçik kullanıldığı görülmektedir.’’

    Rapora göre tek kullanımlık tıbbi malzemenin sekiz hasta için kullanıldığı anlaşılmaktadır. Sonuç itibarıyla enfeksiyon risk faktörü değerlendirildiğinde kullanılan her türlü ortak alet, cihaz, tek kullanımlık malzemenin eğer sterilizasyonu güvenilir değil ise tekrar kullanım halinde enfeksiyona yol açabilmesi söz konusudur.

GARİBANIN SAĞLIĞI CEO’nun DOLAR KOKAN VİCADNINA KALDI!

 

Sağlık işletmeleri kazançlarını çoğaltmak için gelirlerini arttırmaya, giderlerini ise azaltmaya çalışırlar. Gelirin artması için ‘müşteri memnuniyeti’ ve buna bağlı olarak da iş ve işlem sayısının artması önemlidir. 

Uygun ve standardize edilmiş sterilizasyonun sağlanamadığı koşullarda tek kullanımlık ürünlerin tasarruf adına yeniden kullanımının ciddi sağlık sorunlarına yol açacağı aşikârdır. Sağlık işletmelerinde bu kararlar, hedefi maliyeti azaltmak ve karı artırmak olan yöneticilere bırakılamaz. Bu uygulamaların bedeli halkın sağlığını tehlikeye atmaktır.

SGK, sağlık hizmeti bedellerini artırmamak adına denetimi ve cezai yaptırımı ortadan kaldıran bu zeyilnameyi acilen iptal etmelidir. Bedeli SGK tarafından ayrıca ödenmeyen ve   tıbbi hizmetin paket fiyat içinde olan tek kullanımlık tıbbi malzemenin mükerrer kullanımı,  amacı maliyeti azaltmak olan hastane yöneticilerinin insiyatifine bırakılmamalıdır. Bu malzemelerin bedeli SGK tarafından karşılanmalı ve kötü kullanım durumunda ağır cezai yaptırım uygulanması yeniden getirilmelidir.

UYARIYORUZ…! HALKIN SAĞLIĞINI TEHLİKEYE ATMAYINIZ…!

 Dr. Ergün DEMİR (SES İzmir Şube Denetim  kurulu üyesi)

 Dr. Güray KILIÇ  (İstanbul Tabip Odası TTB Delegesi)

Bu yazı toplam 13140 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim