• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 19 °C

Sağlık Uygulama Tebliği'ndeki değişiklik gerçekten yanlış mı anlaşıldı?

Sizden Gelenler

 

"Sağlık Uygulama Tebliği'ndeki değişiklik gerçekten yanlış mı anlaşıldı? "

SGK; primini kendi ödeyen yurttaş ile primini Devletin ödediği yoksul yurttaş  arasında sağlık hizmetine erişim de artık ayrım yapmayacak mıdır?

       Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar yaptığı açıklamada,  ‘’ 28 Temmuz 2012 tarihinde yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği'nin ( SUT ) yanlış anlaşılmalara sebep olduğunu, basında yer alan haberlerin kendisini ve kurumu üzdüğünü,   yayımlanan tebliğin mevcut durumdan geri atılacak düzenlemeler içermediğini,  daha geniş açılımlar getirdiğini ancak tam tersi şekilde yorumlandığını, herkesin özel hastaneye gidemeyeceğini özel hastaneye gidebilmek için bir takım kurallar olduğu,  kanser hastaları ve oksijen tedavisi gören hastalarımızın mağdur olmamaları için  en son çıkan tebliğle sevk olmadan da bu hastalarımız bu merkezlere gidebilsinler diye yetki aldıklarını ‘’ belirtti.

28 Temmuz 2012 tarihli SUT değişikliği üzerine özetle aşağıdaki görüşlerimizi belirtmiştik;

- Bu tebliğin birinci maddesi, yoksul olup aylık geliri asgari ücretin üçte birinden az olan vatandaşlar, 65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesiz vatandaşlar, Köy Kanuna göre aylık alan vatandaşları kapsamaktadır. (5510 sayılı kanunun madde 60 /c-1,c-3,c-9)

- Sağlık hizmetine erişimde GSS primini kendi ödeyebilenler ile GSS primini Devletin ödediği yoksullar arasında neden ayrım yapılmakta ve farklı davranılmaktadır?

- Sağlık hizmet sunucularına ( Kamu ve özel sağlık kurumlarına ) erişimde vatandaşlar arasında neden farklı uygulamalar yapıldığını, yani;

    1. Zorunlu GSS primini yatıran, katkı payı ve  ilave ücret ödeyebilenler  Sağlık Bakanlığı hastaneleri, üniversite hastaneleri ve özel sağlık kurumlarına doğrudan müracaat edebilirken,

    2. Genel sağlık sigortası kapsamına alınırken primini Devletin ödediği ve bu durumda primini kendi ödeyenden hiçbir farkı olmayacağını taahhüt ettiği yoksul kişiler ise (5510 sayılı kanun madde 60 /c-1,c-3,c-9 ) sadece Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık hizmeti sunucularına doğrudan veya sevkle müracaat  edebilmekte ve ancak Sağlık Bakanlığı  Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde tedavinin sağlanamaması halinde Üniversite Hastanelerine sevk edilebilmektedirler.

   SUT 3.1.1.A-3 maddesine göre GSS kapsamına alınan kişilerin yani yoksulların özel sağlık kurumlarına müracaat işlemleri ise sadece aşağıdaki durumlarda yapılabilmekteydi:

 

     1.Özel sağlık kuruluşunda uygun yoğun bakım yatağının bulunması ve 112 Komuta Kontrol Merkezi aracılığıyla hasta naklinin gerçekleştirilmesi halinde yoğun bakım tedavisi için sevk edilen hastalar,

    2.Radyoterapi uygulanması gereken ancak aynı il içindeki resmi sağlık hizmeti sunucularında radyoterapi merkezinin bulunmaması nedeniyle Sağlık Bakanlığının ikinci veya üçüncü basamak hastanelerince sevk edilen kanser hastaları,

     3. Acil müdahale edilememesi halinde hastanın uzuv kaybı ve/veya tüm vücut fonksiyonunu kaybetmesine sebep olacak reimplantasyon ihtiyacı, yanık, ağır travma gibi durumlarda resmi sağlık hizmeti sunucularında tedavinin sağlanamaması ve 112 Komuta Kontrol Merkezi aracılığıyla hasta naklinin gerçekleştirilmesi koşuluyla acil tedavi için sevk edilen hastaların, belirtilen sevkli müracaatları dışında sunulan sağlık hizmeti bedelleri Kurumca karşılanmaz.

       -28 Temmuz 2012 tarihli ve 28367 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinin 3.1.1.A-3 numaralı maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir

-“ Kurum, sağlık hizmetinin sunulduğu il, sağlık hizmetinin niteliği itibarıyla hayati öneme sahip olup olmaması, sağlık hizmeti ihtiyacının resmi sağlık hizmeti sunucularında karşılanıp karşılanmaması, hizmetin niteliği gibi hususları dikkate alarak özel sağlık hizmeti sunucularına doğrudan müracaatlara ilişkin ayrıca usul ve esas belirleyebilir.

-SUT ta yapılan değişiklik ile Genel sağlık sigortası kapsamına alınan yoksul kişilerin yoğun bakım tedavisi, Radyoterapi tedavisi, uzuv kaybı veya tüm vücut fonksiyonunu kaybetmesine sebep olacak reimplantasyon ihtiyacı, yanık, ağır travma gibi acil tedavi durumlarında  özel sağlık hizmeti sunucularına daha önceden başvurmaları için primini kendi ödeyen diğer GSS’lılardan farklı olarak zaten bir takım koşullar konulmuş iken artık doğrudan müracaat edebilmek için bunların da yeterli olamayacağını ve Kurumun finansal durumuna göre düzenlenecek SGK’unun “usul ve esas Tebliği”ni yayımlamasını beklemek gerekeceği ifade edilmektedir.

        Sayın SGK Başkanı Fatih Acar’da çok iyi bilmektedir ki hastaneler ve eczaneler işlemlerini yetkililerin beyanlarına göre değil  5510 sayılı kanun ve SGK Sağlık Uygulama Tebliği üzerinden yapmaktadırlar.

         28 Temmuz 2012 tarihli SUT değişikliğinde 5510 sayılı kanunun madde 60 /c-1,c-3,c-9 kapsamındaki vatandaşların özel sağlık hizmet sunucularına doğrudan müracaat edebilmeleri için artık SGK’unun  belirleyeceği “usul ve esasları” bekleyeceklerdir. Şu ana kadar halen bu “usul ve esaslar” yayımlanmamıştır. İyi niyetle biz yoksul yurttaşların erişimi kolaylaştıracak düzenlemelerin yapılacağını umalım! 

Asıl tartışılması  gereken konu sağlık hizmet sunucularına erişimde vatandaşlar arasında yapılan bu ayrımın SGK tarafından neden halen kaldırılmadığıdır. Zorunlu GSS primini yatıran, katkı payı ve  ilave ücret ödeyebilenler  Sağlık Bakanlığı hastaneleri, Üniversite Hastaneleri ve Özel sağlık hizmet sunucularına doğrudan müracaat edebilirken neden GSS primini Devlet tarafından ödenen yoksul vatandaşlar Üniversite Hastaneleri ve Özel sağlık hizmet sunucularına doğrudan müracaat edememektedirler?

Yine SGK Başkanı sayın Fatih Acar’a hatırlatalım Üniversite ve Yüksek öğrenim gören öğrenciler arasında da ayrımcı uygulamalar devam etmektedir; Polis akademisi Harb okulları ile fakülte ve yüksekokullarda okuyan öğrencilerden muayene,ilaç ve tıbbi malzeme katılım payı alınmazken Sivil Üniversite,Fakülte ve yüksekokullarda okuyan öğrencilerden muayene,ilaç ve tıbbi malzeme katılım payı alınmaktadır.Bu uygulama örgenciler arasında ayrımcı bir uygulamadır.Polis,Asker,Sivil hiçbir öğrenciden katılım payı alınmasın !

Sonuç olarak; Sağlık hizmet sunucularına erişimde ve uygulamalardaki eşitsizlikler ile ayrımcılığın kaldırılması konusunun takipçisi olacağız.

Dr Ergün DEMİR
Dr Güray KILIÇ

Bu yazı toplam 11129 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim