PROFESYONEL HASTANE YÖNETİMİ VE İKİNCİ BASAMAK SAĞLIK KURULUŞLARINDA ACİL SERVİSLERİN GÜNCEL DURUMU
Aile Hekimliği yapılandırılması çalışmaları dahilinde, mevcut birinci basamak Aile Hekimliği sistemi olarak değişmiş, ancak sistemin tüm süreçlerinin (sevk zinciri gibi) devreye alınamamış olmasına bağlı olarak ikinci basamak sağlık kuruluşları hastanın başvurduğu ilk basamak haline gelmiştir.
Hastanelerimiz iki önemli sorunla karşı karşıya; acile başvuran hasta sayısının fazla olması, Aile Hekimliğine geçiş yapan pratisyen hekimler nedeniyle hekim azlığı.
Ayrıca hastanelerimizde binaların fizik koşulları nedeniyle kaliteli hizmetin verilebileceği acil servisler oluşturulmasında aksaklıklar mevcuttur. Klinikler acilden hasta çekmemekte ve bir kliniğe acilden gelen hastalara daha negatif yaklaşılmakta (hastayı almama, üstlenmeme).
Hastaneler arası nakilde gereksiz sevkin önlenmesi için yapılan çalışmalar ve 112 Komuta Kontrol Merkezi sistemi nakil prosedürleri ile hastaneler arası sevkin minimale indirilmeye çalışılması da, hastane acilleri müşahede alanlarında yığılma ile sonuçlanmaktadır.
İkinci basamak hastanelerimiz imkanları dahilinde, tüm güçleri ve iyi niyetleri ile 7 gün 24 saat hizmet vermektedirler.
Acil servislerde acil olmayan nedenlerle yığılmaların sağlıkta dönüşüm programı ile tavan yaptığı, yıllardır çözüm üretilmeyen ve bir takım politikalar nedeniyle sorunların patlama noktasına geldiği yerlerdir. Acil servislerdeki şiddet olayları ve hak kayıpları defalarca dile getirilmiştir. Bir yılda 78 milyonluk Türkiye nüfusunda 100 milyonun üzerinde vatandaşın muayenesinin acillerde yapıldığı, aciller ziyaret edilerek yaşananlar bizzat yerinde görülmelidir.
Acil serviste nöbet tutan bir doktor günde yaklaşık 200-300 arası hasta bakıyor bu rakam gelişmiş ülkelerde nükleer savaş, afet ve salgın gibi durumlarda görülen sayıyla eşdeğer. Ülkemiz her gün afet varmış gibi acil servis hizmeti vermektedir.
Toplum olarak acil servisleri ve ambulans hizmetini yerinde ve zamanında kullanmayı öğrenmediğimiz sürece acil servislerle ilgili bu yoğunluk asla azalmayacaktır.
Yöneticilerin, hasta memnuniyetinin artırılması, şikayet ve hasta hakları başvuru sayılarının azaltılması, hastaların yeşil alan bekleme sürelerinin kısaltılması, hastaneler arası gereksiz sevkin önlenmesi, kalite standartlarının sağlanması ve acil servisin bir üst seviyeye çıkartılması için yapılacak birkaç öneriyi sizlerle paylaşmak isterim. Alt sistemin etkin çalışmasının sağlanması; acil servis işleyiş ve sorunların içselleştirilebilmesi için çalışanları ile yöneticiler arası diyaloğa önem verilmesi; acil servisin başka yerde istenen tetkiklerin istendiği, randevu almamış ama sorun çıkaran hastaların bakıldığı, nüfus cüzdanı getirmeyen hastaların gönderildiği hastanenin ‘kısa yolu’ olmaktan çıkarılması; acil servisle işi olmayan veya acil servis işleyişini bozan (hastasını getirmeden reçete yazdırmaya gelen ya da kavga çıkaran) kişilere karşı kurum içi ve dışında ortak tutumun oluşturulması etkili olabileceğini düşündüğüm sadece birkaç madde, acil servise başvurmamaları gereken hastaların oluşturduğu kalabalığın önüne geçecektir.
Sevgiyle
Dr. Yasemin KÜÇÜKÖZKAN
1979 yılında Kadirli'de (Osmaniye) doğdum. 2006 yılında Akdeniz Üniversitesi Ebelik bölümünde lisans eğitimimi tamamladım. 2011-2013 yılları arasında Zirve Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemlerinde master programından mezun oldum ve 2013 de Mexico Universıdad Azteca Üniversitesinde Doktora programına kabul edildim ve şuan doktora tezimin hakem kuruldan geçmesini bekliyorum. Uluslararası hakemli dergilerde yayınlanan 5 (beş) makalem bulunmakta ve ulusal/uluslararası düzeyde tebliğ ile katıldığım 17 (on yedi) bilimsel kongre ve toplantılar bulunmaktadır.Ayrıca yine uluslararası dergilerde yayınlanmak üzere yayın aşamasında olan 4 (dört) makalem mevcut. İş hayatımda bir çok sorumluluk ve yöneticilik yaptım şuan Şanlıurfa Halk Sağlığı Müdürlüğün de, Denetmen olarak çalışma hayatım devam etmektedir.
Bilimsel çalışmalar dışında; 2010-2011 yıllarında 'Vizyon' dergisinin sağlık köşesinde yazılarım yayınlandı. Kitap Kulübü (2012-2013), Edebiyat Ve Aşk (2013), 1 Okur 1 Yazar (2015-Halen), Sinada (2015-Halen), Urfa star gazete (2016-Halen) dergi ve gazetelerde yazı hayatım aktif olarak devam etmektedir. 'Aşka Yolculuk' isimli deneme kitabım 2012 yılında yayınlanmıştır. 2015 yılında 'Düğümlenen Sevdalar' isimli modern şiir kitabım İkinci Adam Yayınevinden yayın hayatına girmiştir. Şuan halen yazmakta olduğum bir roman bulunmaktadır.
Üyesi ve yönetiminde bulunduğum sivil toplum kuruluşları şunlar; Türkiye Ebeler Derneği İl Temsilcisi, Sağlık-Sen Kadın Kolları Yönetimi, Bilişim Derneği, Şanlıurfa Fikir ve Edebiyat Grubu, BAYŞAD (Bağımsız Yazarlar Ve Şairler Derneği) Yönetimi, Şanlıurfa Sevgiye Muhtaç Çocukları Koruma Derneği Yönetimi, Doğa, Kültür ve Yaşam Derneği. Ayrıca okumanın insanda bitmek tükenmek bilmez bir zindelik kazandırdığını, çünkü hayatın bir ilim okyanusu olduğunu ve bizlerinde bu okyanusta kaybolmamak için her zaman okumaya, öğrenmeye ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Sağlık Aktüel internet sitenizde sağlık konusunda birikimlerim ile aranızda olmak, beni memnun edecek umarım sizlerle aynı hisleri paylaşırız.
Teşekkür ederim.
Sevgiyle.