Özel sağlık sektörü çalışanı olarak dünya genelinde salgın kabul edilen COVID-19 salgını ile ilgili gelişmeleri çok yakından takip etmeye çalışıyoruz. Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan bey ve Bakanımız Dr. Fahrettin Koca'yla birlikte mücadeleye ve bu mücadelede başarılı olacağımıza inanıyoruz.
Koronavirüs (Covid-19)'a karşı alınan önlemler kapsamında Özel Hastanelerin Fiziki şartlarının uygun olanlarına bir an önce yatak artışı konusunda izin verilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Pandemi ilan edilmesinden hemen sonra Özel Sektör her zaman olduğu gibi Devletimizin yanında bulunmuş ve birlikte mücadele etme imkanı doğmuştur. Sağlıkta özel veya kamu ayrımı yapılmaksızın hizmete devam edildiği açıkça ortaya konmuştur.
Tam da bu nedenden dolayı ve Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca’nın, TBMM de kendi açıklamalarından da yola çıkarsak Türkiye’nin Yatak kapasitesinin Avrupa ve OECD ortalamalarının altında olduğunu açıklamıştır.
Özel Hastaneler veya Kamu Hastanelerine bugün de olduğu gibi yakın gelecekte fazlasıyla ihtiyaç duyacağımız ortadadır. Bu ihtiyaçlar da en çok aranan özellikler ise fiziki anlamda hastanelerdeki yoğun bakım yatakları ve tek kişilik servis yataklarının önemli olduğu ve ülkemizde bu rakamın düşük olduğu Bakanımız tarafından açıklanmıştır. Aynı zamanda bir çok ülkeden yoğun bakım yatağı anlamında daha iyi olduğumuzda aşikardır ve gurur duyulması gereken bir konudur.
Bir çok ülkede büyük alışveriş merkezlerinin hastaneye çevrildiği görüyoruz. Konferans salonlarının hasta yatakları ile doldurulduğu gibi sahra hastanelerine de ihtiyaç duyulmuştur. Biz Türkiye olarak tüm hastanelerimizi Pandemi Hastanesi olarak tanımlayarak sıkıntılarımızı aşmaya çalışıyoruz. Pandemi Hastanesi şartlarında en önemli belirleyici özellik; yoğun bakımlarda 3. seviye olmaları, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, İç Hastalıkları ve Göğüs Hastalıkları uzmanlarının en az ikisinin bulunduğu hastaneler olarak kabul edilmiştir.
Özel Hastaneler Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle, yoğun bakım (erişkin, çocuk ve yenidoğan) yatak sayılarının toplamı toplam hasta yatak sayısının %30’unu geçemeyecek şekilde sınırlandırılmıştır. Birçok özel hastanenin yoğun bakım yatak sayısı, bu maddede belirtilen % 30'un üzerindedir. Koronavirüs salgını bize şunu da göstermiştir ki, özel sektördeki yoğun bakım yatak sayımızın fazlalığı en büyük ihtiyaçlarımızdan birisidir ve şu an gurur kaynağımızdır. Tam da bu sebepten dolayı yönetmeliğin aşağıda belirttiğimiz maddelerinin değiştirilmesi, aksine yatak artışları için izin verilmesi kamu yararına olacaktır.
Özel Hastaneler Yönetmeliği
“Özel hastanelerin temel özellikleri
Madde 5-
(Değişik fıkra:RG-28/9/2019-30902) Özel hastaneler, gözlem yatakları hariç en az yüz hasta yataklı olarak açılabilir. Ayrıca, yoğun bakım yatak sayısı ile kuvöz sayılarının toplamı, toplam hasta yatak sayısının yüzde 30’unu geçemez. “
..................
“Özel hastanenin kalite ve verimliliğini artırmak amacıyla izin verilebilecek hususlar
EK MADDE 5 – (Ek:RG-11/3/2009-27166)
b) (Değişik:RG-31/5/2019-30790) Özel hastanelerin hasta yatağı ve yoğun bakım yatak sayılarının artırılmasına, planlama ilkeleri çerçevesinde sağlık hizmeti sunulması için öngörülen asgari nüfus ve/veya ilde verilmesi hedeflenen sağlık hizmetleri, uzman tabip dağılımı ile özel hastane ve ildeki toplam yatakların kullanım oranları dikkate alınarak Bakanlıkça uygun bulunması halinde izin verilebilir. Ancak yoğun bakım (erişkin, çocuk ve yenidoğan) yatak sayılarının toplamı toplam hasta yatak sayısının %30’unu geçemez. Bu bendin yürürlüğe girdiği tarihten önce ruhsat almış olan veya ön izin ve ruhsatlandırma işlemleri devam eden özel hastanelerin yatak sayıları da en geç iki yıl içerisinde bu maddeye uygun hale getirilir. Yoğun bakım yataklarının tescil işlemlerinde yoğun bakımlarla ilgili Tebliğ hükümleri uygulanır.”
Türkiye'de bulunan Özel Hastanelerin, Pandemi Hastanesi olarak kabul edilmesi, biz Özel Sektörü onurlandırmıştır. Tüm hastanelerimiz başta Cumhurbaşkanımız Sn. Erdoğan olmak üzere Bakanımız Dr. Fahrettin Koca'yla birlikte mücadeleye inancımız büyüktür. Sağlıkta her zaman birlik beraberlik olmalı ve burada yatak kapasiteleri özelde çok, kamuda az gibi bir ayrım yapılmamalıdır. Virüsün bize anlattığı konu burada açıktır.
Sağlık Bakanlığına, Özel Hastaneler olarak yatak artış talep yazısı veren kurumlara bakanlıktan gelen cevap yazılarında; İstanbul ili içerisinde “Özel sektör payının yüksek olması nedeni ile söz konusu yatak artışlarına izin verilmemektedir.” denmektedir.
Bahsettiğimiz bu hastanelerden ve Yatak kapasitesinin Avrupa ve OECD ortalamalarının altında olduğundan yola çıkarsak Sağlık Bakanımıza buradan seslenmek istiyoruz. Mevcutta ruhsatlı bulunan Özel Hastaneler Yönetmeliğinin değiştirilerek yatak artışına fiziki anlamda uygun olan hastanelere bir kereye mahsus boş olan katlarını, odalarını yatak servisi olarak artışlarına izin verebileceği bir yönetmelik yayınlamasını, Özel Hastane çalışanı, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak bir kez daha gözden geçirilmesini arz ediyoruz.
Önümüzdeki yıllarda hastane ve hasta yataklarına, özellikle yoğun bakım yataklarına ve tek kişilik servis yataklarına daha fazla ihtiyacımız olacağı açıkça görülmektedir. Başta Cumhurbaşkanımız ve Sağlık Bakanımız olmak üzere tüm hükümet yetkililerinin, Özel Hastanelerin Yönetmeliğinde yatak artışı ile ilgili fiziki şartları uygun olanlara izin verilmesi, tüm Türk Milletinin zor günlerinde sağlık anlamında Özel Sektör olarak yanında olmak için daha fazla hizmet edebilmek adına, tekrar gözden geçirilmesini arz ederiz.
Saygılarımla.
Yaşar Kaya
Ruhsatlandırma ve Resmi İşlemler Danışmanı
[email protected]
Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com
YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir. İzin alınmadan aktif bağlantı kurulsa bile içerik kullanılamaz. Yapılan alıntılar için 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 36. maddesi uyarınca yasal işlem uygulanacaktır.