• BIST 9464.09
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 20 °C

Özel Hastanelerde "Ruh Sağlığı ve Hastalıkları" polikliniği açmak!..

Yaşar Kaya

Özel (Genel) Hastanelerde Özel Hastaneler Ruh Sağlığı ve Hastalıkları branşında, sadece poliklinik hizmeti verilebilmesi için başvuru yapıldığında EK madde 11'in C bendine uyulması istenmektedir. Her ne kadar kadro dışı geçici hekimlerde bu şartlar istenmese de bu uygulamanın illere göre değişiklik gösterdiği İl Sağlık Müdürlüklerinin insiyatifi ve anlayışına göre uygulandığını görüyoruz.

Özel Genel hastanelerde sadece poliklinik hizmeti vermek istemesi hem hastaneye katkısı olabileceği gibi hastalarında hekime ulaşmaları daha kolay olacağını düşünmekteyiz. Birçok hastane ilgili branşın eklenmesi ve poliklinik hizmeti vermek için başvuru yapmış fakat Özel Hastaneler Yönetmeliğinin EK-11-c de istenilen kriterler Dal Hastanelerinde istenilen şartlar kadar ağır "güvenlikli hasta odası, toplu aktiviteye uygun uğraş odası/atölyesi, EKT odası vb. gibi şartlar aranmaktadır.

Sadece poliklinik hizmeti vermek isteseniz bile bu şartların tümünü Özel Hastaneler Yönetmeliği EK-11-c de belirtilen tüm şartları sağlanması istenmektedir.

Klinik olarak hizmet vermek istendiğinde belirtilen şartlar sağlanması yönetmeliğe uyulması doğrudur. Fakat sadece poliklinik hizmetinin verileceği özel bir hastanede bu şartların tümünü sağlamak fiziki ve mali açıdan hesaplandığında mümkün değildir.

Sonuç olarak bu şartları hafifletilmesi poliklinik hizmeti dışında hizmet vermeyeceğini taahhüt eden genel hastane başvuruları için yönetmelikteki Ek 11-c maddesinin değiştirilmesi hususunda bilgi ve görüşlerinize sunarız.

Genel Hastaneler için poliklinik hizmeti vermesi uygun görüldüğünde hastaların psikiyatri hekimlerine ve dolayısıyla psikolog hizmetleri gibi farklı hizmetler alması kolaylaşacağını düşünmekteyiz. Böyle bir sistem geliştirilirse hem hastane hem hasta hem psikiyatri hekimleri ve aynı zamanda psikologların da faydalı olabilecekleri sağlık kurumlarının artacağını istihdamın bu yönde de ilerleyeceğini ve hastaların hekime ulaşmasının kolaylaşacağını temenni ediyoruz.

Sağlık Bakanlığı yetkililerine buradan sesleniyoruz. Yapılan tüm iyi işler ve iyileştirilmeler toplumun faydasına ruh sağlığımızın, iyi bireyler ve nesiller yetiştirmesine vesile olacaktır.

 


 

ÖHY EK-11 - BELLİ BİR UZMANLIK DALINDA FAALİYET GÖSTEREN HASTANELERİN ASGARÎ STANDARTLARI

c-) Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi

Ruh sağlığı ve hastalıkları dal hastanesinde ve ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanlık dalında hasta kabul ve tedavi edecek genel hastanelerde bu Yönetmelik ile öngörülen asgarî standartlara ilave olarak aşağıdaki şart ve nitelikleri taşımaları gerekir.

Ruh sağlığı ve hastalıkları dal hastanesi olarak ve genel hastane içinde Ruh sağlığı ve hastalıkları kliniği şeklinde kurulabilir.

1) Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Dal hastanesinde veya genel hastane içinde açılacak Ruh Sağlığı ve Hastalıkları kliniklerinde güvenlik esastır. Bina duvar, pencere ve kapıları ile iç dizaynı hastaların kaçmalarına, kazaya ve zarara uğramalarına engel olacak şekilde yapılmalı. Genel hastane içinde açılacak kliniklerin hastanenin diğer birimleri ile güvenlik açısından giriş çıkışlarda izolasyonu sağlanmış ve klinik giriş kapısı denetim altında olmalı. Genel bir hastanede hastaların intihar olasılığı da göz önüne alınarak alt katlarda olması tercih edilmelidir.

2) Güvenlik açısından pencere çerçeveleri sağlam malzemelerden ağır darbelere dayanıklı olmalıdır. Pencere camları kırılmaz olmalı ve pencere kolları çıkarılabilir olmalıdır. Hastaların personelden bağımsız olarak kullanabildiği pencerelerde güvenliği sağlayacak şekilde özel çelik kafesler olabilir ancak bu kafesler kliniğin dışarıdan görünümünü estetik açıdan olumsuz olarak etkilememelidir.

3) Ruh sağlığı ve hastalıkları dal hastanesinde hasta odaları ve hastaların genel kullanımına açık odalar dışındaki tüm bölümler kilit altında olmalı ve bunların anahtar ve yedek anahtarlarına personelin ulaşılmasını sağlayacak sistem bulunmalıdır. Personelin kullanacağı tek tip anahtarların tüm kapıları açabilir özellikte olması tercih edilmelidir.

Hasta oda kapıları dışarıdan müdahale ile açılabilir kilit sistemine sahip olmalıdır. Hasta odalarında intihar riskine karşı banyoda ki askılıklar bel hizası altında tutulmalı veya otuz kilo üstünde ağırlığı taşıyamaz özelliği olmalıdır. Banyoda kırılmaz özellikli ayna duvara gömülü olmalıdır. Hasta banyo ve tuvaletlerin de kapılar dışarıdan müdahale ile açılabilir kilit sistemine sahip olmalıdır.

Ruh sağlığı ve hastalıkları dal hastanesinde hasta odalarında elektrik prizleri ve düğmeleri oda dışında olmalı veya sistem 12 volt özelliğinde olmalıdır. Aydınlatma ampulleri hasta tarafından ulaşılamaz ve müdalale edilemez şekilde olmalıdır.

Ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanlık dalında hizmet verecek genel hastanelerde bu uzmanlık dalı için ayrılmış kliniktede aynı özellikler bulunur.

4) Kalorifer tesisatı ve radyatörler dayanıklı malzeme ile örtülmelidir.

5) Katlardan yangın merdivenlerine geçişlerde gerekli teknik ve güvenlik önlemleri alınmalıdır.

6) Ruh sağlığı ve hastalıkları dal hastanesinde, hasta katlarında muayene ve tedavi odası bulunumalıdır. Tedavi odası müdahale odası olarak ta düzenlenebilir.

7) Ruh sağlığı ve hastalıkları dal hastanesinde bir EKT odası ve bağlantılı olarak bir tedavi sonrası izlem odası düzenlenmelidir. EKT odası, genel anestezi uygulamasına uygun donanıma sahip olmalıdır.

8) Hemşire ve sağlık personelinin serviste ki görev yeri, servisin her alanını sürekli denetleyecek şekilde düzenlenmeli ve hemşire odası bulunmalıdır.

9) Özel durum arzeden hastalar için özel donanımlı odaların duvarları yumuşatılmış olmalı. Bu tür hasta oda kapılarında ‘gözlem pencereleri’ bulunmalı. Bu pencerelerin boyutları mahremiyeti bozmayacak ve hastanın gözlemlenmesi için yeterli genişlikte kırılmaz camdan olmalıdır.

10) Ruh sağlığı ve hastalıkları dal hastanesinde hastaların toplu olarak vakit geçirebilecekleri ve toplu olarak yemek yemeye uygun, televizyon, radyo, müzik yayını gibi teknik donanımlara sahip geniş bir gündüz odası ve yeterli genişlikte uğraş odası/atelyesi düzenlenmelidir.

11) Ruh sağlığı ve hastalıkları dal hastanesinde poliklinikte muayene odaları dışında görüşme odası, bekleme salonu ve bir sekreterya bulunmalıdır.

12) Ruh sağlığı ve hastalıkları dal hastanesinde acil ünitesinde; güvenlik birimi, muayene odası, duvarları hastaların kendilerine zarar vermelerini önleyecek şekilde yumuşatılmış müdahale odası ve müşahade odası ile personel odası bulunmalıdır.

13) Ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanlık dalında hizmet verecek genel hastanelerde hasta genel dosyasına ek olarak ayrı bir hasta dosyası tutulmalı ve bu dosyalar genel arşivden farklı yerde şifre ile korunmalıdır.

Ruh sağlığı ve hastalıkları dal hastanesinde ise tüm hasta kayıtlarının bu şekilde korunmalıdır.

14) Ruh Sağlığı ve Hastalıkları uzmanlık dalında hizmet verecek genel hastanelerde ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanlık dalında özellik arzeden hastalar için yukardaki özellikleri taşıyan ve gerekli önlemleri alınmış en az iki hasta odası bulunmalıdır.

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir.  www.saglikaktuel.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal işlem uygulanacaktır.

Bu yazı toplam 59676 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim