Özel Hastaneler Yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile "Özel Sağlık Kuruluşlarında çalışan tabip/uzman tabipler, 1219 sayılı Kanunun 12'nci maddesine uygun olmak kaydıyla, çalıştıkları sağlık kuruluşundaki çalışma saatleri dışında başka bir özel hastanenin acil servis, klinik servis ve ünitelerinde nöbet tutabilir. Bu tabiplerin nöbet listesi aylık olarak düzenlenir ve Müdürlükçe onaylanır." denilmektedir. Bu değişiklik ile nöbet tutmada Sağlık Bakanlığı tarafından kolaylık sağlanmıştır.
Ancak nöbet listesi müdürlük tarafından onaylanan hastane bu nöbet listesinde bulunan hekimleri SGK’ya nasıl tanımlayacak veya fatura edecek veya çalışma saati SGK’da tanımlama olmadan nöbetçi hekim üzerine provizyon nasıl alınacak bu konularda SGK’nın bir duyurusu açıklaması beklenmektedir.
SGK nöbetçi hekimler için ayrı bir tanımlama ekranı ve sözleşmeye ayrı bir metin ekleyecek mi?
Veya SGK böyle bir ekran açmazsa hastaneler kendi kadrolu hekimleri üzerinden nöbetçi hekimlere mi nöbet tutturmuş olacak.
Veya nöbetçi hekimler sağlık müdürlüğünde ilgili hastanede tanımlı SGK’da ise tanımsız oldukları için ücretli mi hasta bakacaklar?
Özel sektör tüm bu sorular için SGK’dan sözleşme maddesine nöbet için eklenecek Özel Hastaneler Yönetmeliği’nde ki değişikliğe uygun kolaylaştırıcı ve açıklayıcı bir duyuru metni beklemektedir.
Acil hekiminin yazamadığı reçeteleri nöbet tutan branş hekimi yazdığında eczaneden hasta reçetesini SGK’lı olarak alabilecek mi?
Acilde Nöbet tutan çocuk sağlığı hastalıkları veya kadın doğum hekiminin başka hastanede nöbette e-reçete yazmadan manuel hazırladığı reçeteyi eczane karşılayabilecek mi?
Nöbetçi hekim SGK’da nöbet tuttuğu hastanede tanımlı olmadığı için e-imzasını kullanarak e-reçete verebilecek mi?
Peki bu hekimler için hastane Tıbbi Kötü Uygulamaya ilişkin zorunlu mali sorumluluk sigortası yaptırmak zorunda mı?
Manuel reçete verdiğinde ve hasta eczaneden ilacını branş hekimi yazdığı için ücretli almak durumunda kalınca böyle bir durumda sabim şikayeti alan hastane, nöbetçi hekim SGK tanımlaması yoktu demek hastaneyi kurtaracak mı?
Peki, bu nöbetçi hekimin nöbet tutacağı hastanede de mali zorunluluk sigortası yaptırması gerekmez mi?
Nöbet listesi verip müdürlüğün onaylamasından sonra, hasta olan, acil işi çıkan ve benzeri nedenlerle nöbetini değiştirmek isteyen hekim için müdürlüğe bir üst yazı ile başvurmamız yeterli olacak mı?
Nöbeti tüm ay için hazırlayamayan hastane ayın ortasında yeni bir liste verse bu liste onaylanmayacak mı? Bu konularda da bilgilendirme yapılmasında fayda olacaktır.
Bu ve buna benzer soruları artırabiliriz veya SGK Başkanlığından açıklayıcı bir duyuru ile Sağlık Bakanlığının kolaylaştırdığı gibi SGK’nın da nöbet hususunda elini taşın altına koymasını ve özel sektöre nöbet için kolaylaştırıcı ve açıklayıcı bir çalışma uygulamasını hayata geçirmesini dileriz.
Saygılarımızla, sağlıklı günler dileriz.
Yaşar KAYA
Resmi İşlemler Yöneticisi
GSM: 0554 825 78 79
Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com
YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir. www.saglikaktuel.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal işlem uygulanacaktır.