• BIST 9451.37
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 20 °C

Muayenehanelerde Yapılabilecek Estetik İşlemler

Yaşar Kaya

Muayenehanelerde Yapılabilecek Estetik İşlemler Hakkında:

Deri ve zührevi hastalıkları uzmanları, plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahî uzmanları ile Bakanlıkça onaylı medikal estetik sertifikası bulunan tabiplerce eğitim müfredatları ve sertifika ile edinilmiş yetkinlikleri;

AYAKTA TEŞHİS VE TEDAVİ YAPILAN ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

Sağlık kuruluşlarının kalite ve verimliliğini artırmak amacıyla izin verilebilecek hususlar (Değişik madde başlığı:RG-7/4/2011- 27898) EK MADDE 1

EK-MADDE-1

(14) Tıp merkezleri bünyesinde, kendi kadrolarında bulunan deri ve zührevi hastalıklar ile plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahî dallarında uzman tabipler ile Bakanlıkça onaylı medikal estetik sertifikası olan tabiplerce estetik amaçlı sağlık hizmetlerini sunmak amacıyla estetik birimi kurulabilir. Estetik birimi açma başvuruları tıp merkezinin bulunduğu il müdürlüğüne yapılır. Müdürlükçe, açılması uygun görülen birim tıp merkezinin faaliyet izin belgesine ve Bakanlıkça oluşturulan elektronik sisteme işlenir. Estetik biriminde EK-15’te tanımlanan işlemler yapılabilir. Estetik birimi için asgari bu Yönetmelikte poliklinik odası için tanımlanmış fiziki mekân ve asgari tıbbi donanım bulunmak zorundadır.

Ek- 15 (Ek:RG-1/10/2019-30905) TIP MERKEZLERİ BÜNYESİNDE AÇILACAK ESTETİK BİRİMLERİNDE YAPILABİLECEK İŞLEMLER LİSTESİ

(1) Tıp merkezleri bünyesinde açılan estetik birimlerinde Deri ve Zührevi Hastalıklar ile Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahî dallarında uzman tabipler ile Bakanlıkça onaylı medikal estetik sertifikası olan tabiplerin uygulayabileceği tıbbi işlemler aşağıdadır;

a) Sivilce tedavisi,

b) Lazer, krioterapi, koterizasyon, intradermal enjeksiyon metotları ile siğil, skar dokusu gibi oluşumların cilt yüzeyinden eksizyonu,

c) Ciltteki damar genişlemeleri, pigmentasyon (lekeler/çiller) ve kırışıklıkların azaltılmasına yönelik lazer uygulamaları,

ç) Lazer cihazı, %35’lik oranın üzerindeki alfa hidroksi asitler ve türevlerinin kullanımı ile derin peeling işlemleri, d) Cilt içerisine terapotik veya kozmetik amaçlı yapılan her türlü enjeksiyonlar,

e) Cilde yapılan uygulamalar ile ilgili oluşabilecek yan etkilere müdahaleler,

f) Saç ekimi (restorasyonu) uygulamaları,

g) Kişinin fazla kilolarını vermesi (zayıflama) için gerekli işlemlerin, tıbbî değerlendirmelerle birlikte planlanmasını ve uygulanmasını sağlamak.

(Değişik madde:RG-16/01/2024-32431)

(14) Bu Yönetmelikte poliklinik odası için tanımlanmış gerekli fiziki mekan ve asgari tıbbi donanımın sağlanması şartıyla, tıp merkezi, poliklinik ve muayenehaneler bünyesinde; deri ve zührevi hastalıkları uzmanları, plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahî uzmanları ile Bakanlıkça onaylı medikal estetik sertifikası bulunan tabiplerce eğitim müfredatları ve sertifika ile edinilmiş yetkinlikleri kapsamında, bulunduğu sağlık kuruluşunda izin verilen tıbbi uygulamalar çerçevesinde, estetik amaçlı sağlık hizmetleri sunulabilir.

İlgili madde de yapılan değişiklik sayesinde, deri ve zührevi hastalıkları uzmanları, plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahî uzmanları ile Bakanlıkça onaylı medikal estetik sertifikası bulunan tabiplerce eğitim müfredatları ve sertifika ile edinilmiş yetkinlikleri kapsamında yapabilecekleri işlemler aslında genişletilmiş sınırlamalar kaldırılmıştır.

Aslında burada ilgili branş hekimlerine tüm "Estetik İşlemlerde Kimler Hangi Uygulamaya Yetkilidir?" Cevabı verilmiş oldu yönetmelikle.

1) Güzellik salonu, güzellik merkezi gibi mekanlarda enjeksiyonla yapılan botoks, dolgu, PRP, mezoterapi gibi işlemler, kimyasal peeling gibi cilt soyucu işlemler ve lazer uygulamaları (lazer epilasyon dahil) yapılamaz.

Bu mekanlarda cilt bakımı, vücut bakımı, IPL gibi zarar verme olasılığı düşük enerji bazlı sistemlerle cilt yenileme işlemi yapılabilir.

2) Botoks, dolgu gibi enjeksiyonla yapılan işlemler sadece muayenehane, poliklinik, tıp merkezi ve hastanelerde yapılabilir. Lazer, ultrason, radyofrekans, dermaroller, dermapen gibi uygulamalar sadece bu mekanlarda uygulanmalıdır.

3) Enjektörle yapılan işlemler ve lazer/radyofrekans gibi güçlü enerji bazlı sistemler estetik uygulamalar alanında yetkin, uzman bir doktor tarafından yapılmalıdır.

4) Yüz ve vücuttaki tüm cerrahi olmayan estetik işlemler için uzmanlık eğitimi alan branşlar plastik cerrahlar ve dermatoloji uzmanlarıdır. Bu alanda olabilecek sorunları da tedavi edecek branşlar bunlardır.

5) Başka branş hekimleri de, eğer müfredatlarında yer alıyorsa, kendi bölgeleri ile sınırlı kalmak kaydıyla estetik işlemleri yapabilirler.

6) Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen bir sertifika programına katılarak sınırlı sayıda hekim, “medikal estetik hekim” unvanı almıştır. Bu hekimler botoks, dolgu gibi enjekte edilen işlemleri yapabilir, enerji bazlı sistemleri kullanabilir.

7) Bu sertifikasyonlar aslında kafa karışıklığının en büyük sebeplerinden biridir.  Bakanlıkça bu sertifikalar artık verilmemektedir. Günümüzde ise üç gün dolgu eğitimi almış bir pratisyen hekim de kendisine medikal estetik hekimi diyebilir, yasal olarak yetkisi olmasa da bu işlemleri yapabilir. Sorunların önemli kısmı bu pozisyondaki hekimlerin, hatta hekim dahi olmayanların uygulamalarından kaynaklanmaktadır.

8) Hastaların kim uzman kim değil anlaması ancak diploma kontrolü, işyeri ruhsat kontrolü le mümkündür. Çoğu hasta da bu araştırmayı yapmıyor, Instagram'da web de gördüğü uygulama görsellerini yeterli görebiliyor. Yüzümüzü vücudumuzu emanet ettiğimiz kişinin eğitim ve uzmanlık durumunu araştırmamız olumsuz sonuçlardan korunmak için en önemli tedbirdir.

Aslında burada hekimler Estetik Amaçlı Muayenehaneler aracılığı ile daha kaliteli ve verimli hizmet anlayışı ortaya çıkmıştır. Kısaca yönetmelik de yapılan değişiklikle Halk sağlığı düşünülmüştür.

Ve aynı zamanda Estetik amaçlı sağlık hizmetleri sunan veya sunmak isteyen bu Yönetmeliğe bağlı tüm kuruluşlar bakımından farklı uygulamaların önüne geçerek, bünyesinde yetkinliği bulunan hekim istihdam eden Yönetmelik kapsamındaki tüm kuruluşların uygulama da birliğini sağlamak amacıyla düzenlendiği görülmektedir.

Yazımızı sabırla okuduğunuz için teşekkür ederiz.

Eksik veya düzeltilmesi gerek duyduğunuz bilgi ve görüşlerinizi yorum kısmına ekleyebilir ve birbirimize daha faydalı olabiliriz.

Saygılarımızla.

Yaşar Kaya
Ruhsatlandırma ve Resmi İşlemler Danışmanı

[email protected]

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir. İzin alınmadan aktif bağlantı kurulsa bile içerik kullanılamaz. Yapılan alıntılar için 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 36. maddesi uyarınca yasal işlem uygulanacaktır.

Bu yazı toplam 141899 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim