• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 19 °C

Kışı günlerini sağlıklı geçirmeniz için 9 tavsiye

Diyet Köşesi

Soğuk kış günleri yaşıyoruz. Kar, yağmur, rüzgar derken bağışıklık sistemimiz hastalıklara karşı direniyor. Soğuktan kaçıp evde hareketsiz kalarak depresyonu ayağımıza çağırıyoruz. Uygulanacak birkaç küçük değişiklik ile kışı sağlıkla geçirebilirsiniz.

Taze Meyvelerle Bağışıklık Sisteminizi Sağlam Tutun!

Beslenmenizi mevsiminde olan taze meyvelerle renklendirin. Nar, kivi, limon, portakal, mandalina, ayva, elma, greyfurt, muz, cennet hurması gibi hem lezzetli hem de vitamin deposu meyveleri gün içinde tüketmeye çalışın. Tercihinizi her seferinde farklı meyveden yana kullanırsanız hepsinin faydasını vücudunuza almış olursunuz

Sağlık İçin Prebiyotik Tüketin!

Bağırsaklarımızın sağlıkla çalışabilmesi için yararlı mikroorganizmalara ihtiyacı vardır. Bu yaralı mikroorganizmalara probiyotik denir. Bu probiyotikleri barındıran besinlere ise prebiyotik denir. Prebiyotik besinler, probiyotiklerin bağırsaklarımızda artmasını ve sağlıkla çalışmasını sağlar. Yoğurt, peynir, ekmek, turşu probiyotik içeren besinlerdir. Ayrıca kuru baklagil, soğan, sarımsak, pırasa, bezelye, çavdar, arpa, muz tüketime uygundur. Yapılan araştırmalarda sadece düzenli prebiyotik alımı ile kilo vermenin sağlandığı, bağışıklık sisteminin güçlendiği, kabızlığın önlendiği, egzama-mantar-alerjilerin engellendiği, diş çürümelerinin önlendiği görülmüştür.
 

Öğünlerinizi Çeşitlendirin!

Ana öğünlerinizde tabağınızı 1- sebzeler 2- süt ve ürünleri 3- tahıllar 4- et ürünleri olmak üzere 4 besin gurubundan da bulunacak şekilde hazırlayın. Örneğin kıymalı ya da tavuklu bir sebze yemeği yanında yoğurt ve tahıllı ekmek ile hem dengeli hem de lezzetli öğün tüketebilirsiniz.

D Vitamini Seviyenizi Kontrol Ettirin!

Güneş ışınlarının derimize teması ile üretimi sağlanan D vitamini, kış aylarında güneş ışınlarının azalmasıyla beraber azalır. Bağışıklık sistemini güçlendiren ve genel sağlığı iyileştiren etkisi ile kandaki D vitamini seviyesine dikkat edilmelidir. Gerekirse uygun bir takviye kullanılmalıdır.

Atıştırmalıklarınıza Dikkat Edin!

Atıştırmalıklarınızı sağlıklı seçeneklerden yana kullanın. Örneğin jülyen doğranmış salatalık, havuç, kapya biber, pırasa ve aklınıza gelen her türlü sebzeyi yanına hazırlayacağınız 1 kase baharatlı yoğurta banarak yemek hem sağlıklı besinler tüketmenizi hem de fazla kalori almanızı önler. Ayrıca 1 su bardağı kadar az yağlı patlamış mısır veya 1 fincan tarçınlı salep sağlıklı seçenekler arasındadır.

Depresyonu Engellemek İçin Daha Fazla Omega-3!

Depresyonu tedavi edebilir etkisi omega-3 yağ asitlerinin önemini artırmaktadır. Izgara ya da fırında pişirme yöntemiyle haftada 2-3 kez yenen balık, ceviz, keten tohumu ve yağı, brokoli, semizotu gibi omega-3 kaynaklarını düzenli tüketin.

Hareketten Uzak Kalmayın!

Düzenli yürüyüşü havalar soğusa bile bırakmayın. Siz tempolu şekilde yürürken vücut ısınız yüksek olduğundan havanın soğuğunu çok fazla hissetmezsiniz. Ama terinizin soğumaması için yürüyüş bitiminde hemen kıyafetlerinizi değiştirmelisiniz. Kapalı spor salonları, evde takip edilebilecek yürüyüş, egzersiz videoları ya da müzik açıp dans ederek te kış günlerinize hareket katabilirsiniz.

Sıcak İçeceklerle İçinizi Isıtın!

Soğuğa karşı bağışıklığınızı destekleyecek kuşburnu, adaçayı, hibiskus, ıhlamur, ısırgan gibi bitki çaylarını günde 2-3 fincan içebilirsiniz. Ayrıca antioksidan deposu ve antidepresan etkisi olan kahveyi günde 1-2 kez içmeyi ihmal etmeyin.

En Önemlisi SU!

Havaların soğuması ile su tüketimi azalıyor. İçilen çay ve kahvelerin su yerine geçtiği düşünülüyor ancak geçmiyor. Soğuk havalarda cildin kurmasını önlemek, bağışıklık sistemini aktif tutmak için günlük en az 2 litre su tüketimi gerekir.

Diyetisyen Fazile Yılmaz
www.dytfazileyilmaz.com

Bu yazı toplam 6909 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim