• BIST 9916.22
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 11 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 12 °C

E-Reçete ve E-Rapor Düzeltmeleri için Sağlık Kuruluşlarıyla İletişim

Ecz.Ceyhun Kabahasanoğlu

Gün içerisinde gerek şehir içinden, gerekse şehir dışından eczanelere birçok reçete gelmektedir. E-reçete ve e-rapor sistemiyle birlikte tüm raporlar ve reçetelerin çoğu Medula sistemi üzerinden görüntülenebilmektedir. Sosyal güvence kapsamında karşılanan bu reçetelerde ve hastaların ilaç kullanım raporlarında doz, teşhis, etken madde, vb bilgilerde herhangi bir eksiklik olduğunda hastaların ilaç temin süreçlerinde aksamalar yaşanmaktadır. Üzerinde herhangi bir düzeltme yapılması gereken reçete ya da rapor için hekime ulaşmak ise ne yazık ki fazlasıyla zaman almaktadır. Telefon ile reçeteyi ya da raporu düzenleyen hekime ulaşılamadığı takdirde de hasta ilgili sağlık kurumuna yönlendirilmektedir. Bu konuda eczanede karşılaşılan her on sorundan dokuzu ancak hastanın ilgili sağlık kurumuna tekrar gitmesiyle çözülebilmektedir. Herhangi bir düzeltme gerekçesiyle ilgili sağlık kurumuna yönlendirilen hastalar ile hekimlerimiz arasında da ne yazık ki dönem dönem sıkıntılı diyaloglar yaşanabilmektedir.

Sağlık hizmetinin kesintisiz devam etmesi ve hastanın e-reçete/e-rapor düzenlenmesi ile ilgili süreçlerdeki sorunlardan dolayı mağdur olmaması için eczacıların; sağlık kuruluşlarında reçete ve rapor düzenleyip ilaç temin sürecinde aktif rol alan kişilere daha hızlı ulaşabilmesi adına ilgili telefon&e-posta listesinin oluşturulması gerekmektedir.

Gerek hazırlanmış telefon ve e-posta listelerinin eczacıların ulaşabileceği bir portalda paylaşılmasıyla, gerekse Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Medula sistemi üzerindeki tüm paydaşların birbirlerine mesaj gönderebileceği bir sistemin kurulmasıyla bu iletişim sorununun çözülmesi adına bir çalışmanın gerekli olduğu kanaatindeyim.

Konuya ilk başta hekim ile eczacının iletişim halinde olması sebebiyle ön yargılı yaklaşanlar ve suiistimale açık olduğu görüşünde olanlar olabilir. Lakin bu iletişim sisteminin Medula altyapısıyla kurulması sayesinde hastane otomasyonları ve eczanelerin Medula ekranları arasında bir mesaj gönderildiğinde; sistemde de kayıt oluşacağından herhangi bir suiistimal söz konusu olamayacaktır. E-postayla iletişim kurulması halinde de aynı kayıt sistemi geçerli olacaktır. Yapılacak bu iyileştirme sayesinde hastanın eczanede reçetesinden ya da raporundan kaynaklı bir hatadan dolayı ilaç alamaması durumunun önüne geçilecek, hasta tekrar ilgili sağlık kurumuna düzeltme için dönmeyecektir.

 

Ecz.Ceyhun KABAHASANOĞLU

 

[email protected]

Bu yazı toplam 17611 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim