Sosyal Güvenlik Kurumu, acil servise başvuran ve acil hal olgusu ihtiva eden durumlarda da Özel Sağlık Hizmet Sunucularına başvuran hastalardan biyometrik yöntemler ile kimlik doğrulama yapılmasını şart koşmuştu.
Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi; hastanın, Özel Sağlık Hizmet Sunucularına başvurusu aşamasındaki kimlik ve hak sahipliği tespitinde usulsüz uygulamaları ve suistimali önleme amaçlı doğru bir yaklaşım, sistemin kurgusu anlamında bazı eksikler bulunsa da önemli bir adım.
SGK tarafından 16.02.2016 tarih ve BKDS-2016\1-2 sayı ile yayınlanan duyurularda; 01.03.2016 tarihinden itibaren acil branşından alınacak olan takipler (bağlı takipler dahil) için, bazı istisnalar dışında biyometrik doğrulama zorunluluğu getirildiği belirtilmektedir. Bu istisnaları ise hastanın acil servis başvurusu sonrası yatarak tedaviye geçmesi, başka hastaneye sevk edilmesi ve/veya vefat etmesi olarak özetleyebiliriz. Bunun dışında muafiyet için hastanın geçici veya kalıcı kusurlu olması gibi faktörlerde bulunmaktadır.
BKDS zorunluluğu hastaneye yapılacak tüm başvurular için kabul edilebilir olsa da acil servise özellikle kırmızı ve sarı alan triajı ile başvuran hastalar için uygulanmasında ciddi sıkıntılara yol açmaktadır. Acil servise başvuran hasta, yeşil alan triajı kapsamında dahi olsa biyometrik kimlik doğrulamanın uygulanmasında ciddi sıkıntılar yaşanıyorken, acil hal ihtiva eden hastalarda da zorunluluk haline getirilmesi sürecin yönetimini neredeyse imkansız hale getirmektedir. Acil hal ihtiva eden bir olguda hasta kabulü sırasında biyometrik kimlik doğrulama yapmayı beklemek, o şartlarda hem fiziksel anlamda zor hem de önceliği sağlık hizmeti sunmak olan personel ile o sağlık hizmetini bir an önce alması gereken hasta açısından etik bir uygulama olmamaktadır. Yine kabul aşamasında yapılamayan bu idari işlemin acil serviste tedavi sürecinin herhangi bir aşamasında tamamlanmasını beklemekte; sağlık hizmet sunucusunun, acil servis çalışanlarının ve hekimlerinin önceliği hastanın o anki tıbbi süreçleri iken hasta ve yakınları ile tıbbi süreçler dışında zorunlu bir iletişimin içine girmek durumunda bırakmaktadır.
Kurum yöneticilerinin, öncelikle hasta ve sağlık hizmet sunucularının yaşadıkları sorunları, öneriler çerçevesinde tetebbu ederek iyileştirdiklerini, her zaman çözümcül yaklaştıklarını biliyoruz. Suistimali ve usulsüz uygulamaları tespit etme anlamında son derece doğru bulduğumuz, destekçisi olduğumuz bu sistemin, kurallara uygun ve hakkaniyetli iş yapanlara ve özellikle hastalara mağduriyet oluşturmaması gerektiği de bir o kadar önem arz etmektedir. Örneğin günlük muayene kotası ve acil serviste sunulan fatura tutarının toplam fatura tutarının belli bir oranını geçememesi gibi önleyici bir takım tedbirler halihazırda bulunmaktayken, Biyometrik Kimlik Doğrulama Yönteminin; Acil Servis gibi tıbbi müdahale için saniyelerin çok ama çok değerli olduğu bir alanda, acil hal ihtiva eden durumlarda yani kırmızı ve sarı alan olarak belirtilmiş olgularda, hatta imkan varsa yeşil alan uygulaması da dahil tüm Acil Servis başvurularında farklı aksiyon ve alternatif sistemlerle sağlanıp sağlanamayacağı hususu tekrar değerlendirilmeli önerisindeyiz.
Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com
YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir. www.saglikaktuel.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal işlem uygulanacaktır.