• BIST 9117.42
  • Altın 2324.394
  • Dolar 32.3814
  • Euro 35.0286
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 25 °C

Koldan yapılan anjiyolarda risk azalıyor

Koldan yapılan anjiyolarda risk azalıyor
Kardiyoloji uzmanları, gelişen teknoloji sayesinde koldan yapılan anjiyolarda hastanın ölüm riskinin daha az olduğunu ifade ediyor.

Medicana Konya Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Halil İbrahim Erdoğan, kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin dünyada hala ilk sırada olduğunu hatırlatarak, "Hal böyle olunca kalp hastalıklarının tanı ve teşhisi önemini günden güne artırmıştır. Bu hastalıklar içerisinde başrol kalbin kendini besleyen damarlara aittir. Koroner arterler denilen bu damarların daralması veya tıkanması hayati öneme haizdir. Halk arasında anjiyo olarak bilinen işlem bu damarların içine boya verilerek görüntüleme işlemidir. Bu işlem kasık bölgesinden veya bilek damarlarından yapılabilir. Ancak son yıllarda yapılan çalışmalarda ani kalp krizi dahil bilekten yapılan işlemlerin kasıktan yapılan anjiyografiye göre çok daha konforlu daha da ötesi istenmeyen olaylara bağlı gelişecek ölümleri azalttığı görülmüştür" dedi.

"KANAMALAR DA AZALDI"

Teknolojideki ilerlemeler ile anjiyo işleminde kullanılan malzemelerinde küçüldüğünü ve bu sayede kanamaları azaldığını ifade eden Erdoğan, "Biz bilekten yaptığımız anjiyolarda 6 french 2 (mm) kateter yerine 4 french (1.35 mm) kullanmaktayız. Bu sayede işlem sonrası gelişecek istenmeyen olaylar azalmaktadır. Bilek bölgesinde kullanılan radyal arter anjiyografi sonrası işlevini yitirebilir ve olası bir bypass durumunda bu damarlar kullanılamayabilir. Bu durumu daha küçük (1.3 mm) malzemeler kullanarak azaltmaya çalışıyoruz. Bu bizlerin işlerini biraz zorlaştırmaktadır ancak hasta konforu ve sağlına etkisi çok büyüktür. Kasıktan yapılan bir anjiyografi sonrası hastalar 5 saat kum torbası ya da kasık bandı ile hareketsiz yatmak zorunda iken kullanılan yeni kateterler ile bilekten yapılan anjiyografi işlemi sonrası hastanın bileğine 5-6 dakika baskı yapmaktayız sonrasında hasta normal hayatına dönebilmektedir. Tedavisi tamamlanan hasta 1-2 saat içinde taburcu olabilmektedir" diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4617 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim